Vrijdag 30 oktober kwam op veler verzoek de ‘Spiegeltent Swingband’ met drummer Martien Beenen naar ’s Graveland voor een derde benefietconcert van de Daniël Stalpaert Stichting ter ondersteuning van de onderhoudskosten van de Hervormde kerk. Daniël Stalpaert was in 1648 de stadsarchitect van Amsterdam, het Scheepvaartmuseum, maar ook van de kerk van ’s Graveland.

De ‘Spiegeltent Swingband’ heeft inmiddels een warme plek gevonden bij de jazzliefhebbers in ’s-Graveland en Kortenhoef vanwege het informele karakter waarmee in een plechtige omgeving de ‘story of jazz’ wordt verteld. De Swingband voert de luisteraars mee maar de eerste jazzklanken van na de Amerikaanse burgeroorlog, de vrolijke songs uit de ‘Roaring Twenties’ en het uitnodigende ‘meetappen’ uit de ‘Swing-era’ van de jaren veertig. Gangmakers zijn oud-Swing College-drummer Martien Beenen, contrabassist Jacques Kingma, pianist Ton Hameeteman en de weergaloze gitarist Henk Sprenger. Vooral de gitaar en de bas blijken de basis voor echte swing te zijn, zoals Duke Ellington, Count Basie en Benny Goodman dat ook deden. In de frontlijn Kortenhoever top-klarinettist Hans Verheul met als bijzondere gast uit de Haagse elite van de jazz: trombonist Henk van Muijen. Aanvoerder en ’raconteur’ is trompettist-zanger Jelle van der Zee, die met kwinkslagen en historische memorablia de avond tot een weldadige belevenis maakt en het publiek stilletjes laat meezingen.

Het publiek was deze avond met nog meer mensen aanwezig dan de voorgaande keren. Het publiek was reuze enthousiast en kon nauwelijks op de stoelen blijven zitten. Na de laatste tonen werd er luidruchtig om ‘more’ geroepen. Uiteraard voldeed de band aan dit verzoek. \het bestuur hoopt dat de band ons volgend jaar weer wil vermaken met haar swingende muziek.

De Spiegeltent Swingband

De Spiegeltent Swingband  (foto Joop Glijn)