30 okt 2017
oktober 30, 2017

Ken uw dorp-quiz – uitslag

Daniël Stalpaert Stichting wint 2e KUD-Quiz (Weekblad Wijdemeren, door: Saskia Luijer)

Tot 26 oktober 2019 – de derde editie van de Ken Uw Dorp Quiz – mag de Daniël Stalpaert Stichting zich de beste kenner van ’s-Graveland en Kortenhoef noemen. Dit team won zaterdagavond 25 november tijdens de feestavond in De Drie Dorpen de felbegeerde wisseltrofee. 

Voor buitenstaanders blijft het waarschijnlijk een wat raar fenomeen; met 36 teams vragen beantwoorden over twee dorpen en daarna samen feest vieren. Bij de deelnemers heerst er echter geen enkele twijfel meer over het succes van de Ken Uw Dorp Quiz. Het is een gouden formule om zowel de dorpen als dorpsgenoten beter te leren kennen, of zoals voorzitter André Janmaat het zo mooi zegt: “Het is een quiz die verbroedert, die verbinding legt met elkaar.” Zo zijn er tijdens de feestavond in De Drie Dorpen meer dan 400 mensen aanwezig, waarbij de brandweer een strategische plek heeft gekregen zodat ze in geval van nood direct kunnen uitrukken. Het organiserend comité heef alles tot in de puntjes voorbereid en loopt rond met een nauwkeurig uitgewerkt draaiboek. Een strakke planning waar presentator Maarten Steinkamp op zijn eigen wijze direct een andere draai aan geeft. Vlot, soms chaotisch maar met flair en charme neemt hij de aanwezigen mee in een gezellige en ontspannen sfeer. Hij groet eerst zijn zus Klaartje die door een ziekenhuisopname niet aanwezig kan zijn, maar alles volgt via de livestream op Facebook. Tussen neus en lippen roept Maarten ook wat officiële antwoorden op de vragen uit het quizboek. Zoals het feit dat er 2 telescopen staan bij Brambergen, 66 palen onder de Karekiet en dat er 641 inschrijvingen waren voor het bouwproject de Oranjerie.

Feiten en filmpjes
Met een wat meer serieuze inslag bespreekt Ben Steenvoorden de meest opvallende vragen van de quiz. Bijvoorbeeld dat Isaac v.d. Velden de laatste otter heeft gevangen, dat de vlag in de berm vroeger diende om een arts te wijzen waar medische hulp nodig was en (de vraag die niemand goed had) dat er 16 doodlopende straten in de twee dorpen zijn. Naast zijn droge feitenkennis laat Ben ook hilarische filmpjes zien waarin het comité – vaak met een glansrol voor Martijn van den Brand en Bram de Kloet – de juiste antwoorden vertoont. Zo zijn er beelden van het toiletbezoek bij de verschillende horeca, het oplossen van de paardensprong, het vertrek van de eerste Connexxion bus en het verdwijnen van de Kortenhoefse kerkklok. Een eervolle vermelding is er voor het team Agatha Quiztie, dat met hun bloembak van speculaasdeeg de meest originele creatie maakte bij de opdracht ‘Heel de KUD-Quiz bakt’. Ook bij het schrijven van een volkslied voor en over onze dorpen worden zij extra genoemd. Hun zin “de palingrook sluiert de dijk en het dorp in een nevel van lokkende geur” scoort hoge ogen bij de jury. Het schrijversduo Hans en Monique Hagen is daarnaast gecharmeerd van de woorden van de Daniël Stalpaert Stichting: “De schilders vinden er dwarrelend zonlicht en altijd het mooiste decor”. Maar de beste tekst op Vader Abrahams ‘Het kleine café aan de haven’ is toch van muziekvereniging Amicitia. Yvonne van de Riet zet hun sterke couplet en refrein in waarna de hele zaal het nieuwe volkslied uit volle borst meezingt.

Drie prijzen
Tot het einde toe blijft het spannend wie er met de wisseltrofee vandoor gaat. Voor team Bacchus, een nieuwkomer die de laatste plek bezet, is er de rode lantaarn. De koorleden van Bluez winnen met hun derde plaats € 125,- voor Stichting Ouderenwerk Kortenhoef. Titelverdediger Amicitia ontvangt de tweede prijs en € 250,- voor Scouting Klaas Toxopeus. En de ploeg van Daniël Stalpaert krijgt bloemen en champagne van Yvonne Sikking plus een cheque van € 500,- voor hun eigen stichting als goede doel. Trots en vreugde bij de winnaars, maar net zoveel plezier en enthousiasme bij alle anderen. Want uiteindelijk is ook bij de Ken Uw Dorp Quiz meedoen veel belangrijker dan winnen.

Volkslied ’s-Graveland en Kortenhoef
De polders, gemalen, de plassen, kanalen, ze hebben de schilders geboeid.
De clubs, politiek en de sport en muziek. Wij zijn met de dorpen vergroeid
De ijspret, het water, moet blijven voor later, ze maken ons dorp zo geliefd.
De winkels, de scholen zijn dorpse symbolen, dus blijf ervan af alsjeblieft.
Ja, onze dorpen zijn mooi – laat ze blijven.
Logisch dat buren ons in willen lijven.
Hoe onze toekomst van hier ook

Zaterdag 28 oktober 2017 vond de tweede ‘Ken uw dorp’-quiz plaats.
Precies om 17.00 uur kreeg teamcaptain Daniël Aalberts het vragenboek uitgereikt voor het team Daniël Stalpaert. In setjes van twee werden de vragen beantwoord met behulp van ‘knappe koppen’, Google, boekjes over de historie van ‘s-Graveland en Kortenhoef. Snelle Jelle’s werden ingezet voor de buitenopdrachten. Het creatieve brein Ben maakte een nieuw volkslied voor de twee dorpen (zie onder). Om 22.00 uur zat het erop. Het opdrachtenboek ingeleverd, de digitale opdrachten ge-upload en het speculaasklompje ter gelegenheid van Bram de Kloet’s 21ste verjaardag overhandigd.

Met ontzettend veel plezier heeft het team Daniël Stalpaert aan deze editie meegedaan.

Op 25 november a.s. wordt de winnaar bekend gemaakt. Vorig jaar werd het Daniël Stalpaert-team 2e. Betreden we dit keer het podium voor de 1e plaats?

Het nieuwe volkslied van Kortenhoef en ‘s-Graveland gaat als volgt:
(wijze: In het kleine café aan de haven)

Couplet
De schilders die vinden er dwarrelend zonlicht en altijd het mooiste decor
Historici smullen van ’t rijke verleden en volgen nieuwsgierig zijn spoor
De wandelaars halen hun hart op en struinen door onovertroffen natuur
Soms zie j’er een bobo uit Hilversum, maar deze types die blijven dus buur

Refrein
Want tussen plas en het park is het leven
Wij willen zijn bij het veen en het zand
Wij worden nooit of te nimmer verdreven
Uit ons geliefd Kortenhoef -‘s-Graveland