Een bericht van de Hervormde Gemeente ‘s-Graveland

Op vrijdagavond 13 maart 2015, aanvang 20:00 uur, hopen we weer een concert te organiseren in onze kerk. Toegang is gratis. En na afloop is er weer gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten.

Het orgel wordt bespeeld door Jaap Zwart en de blokfluit wordt ‘geblazen’ door Heiko ter Schegget, één van ’s werelds toonaangevende blokfluitisten.

Klik hier voor een interview met ter Schegget

Biografie Jaap Zwart

Jaap Zwart groeide op in een muzikaal gezin en kwam daarmee al vroeg in aanraking met muziek. Zijn eerste muziekonderricht ontving hij van zijn vader Jaap Zwart sr. die hem opleidde tot aan het conservatorium. Vervolgens studeerde hij aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam hoofdvak piano bij Jan Kruyt en hoofdvak orgel bij Simon C. Jansen. Ook volgde hij in Amsterdam hedendaagse muziek bij de bekende Nederlandse componist Ton de Leeuw. Zijn studie sloot hij af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij hoofdvak Theorie der Muziek studeerde bij Jan van Dijk, Ruud Koumans, Diederik Haakma Wagenaar en Ineke Kien. Als docent begon Jaap Zwart zijn carrière aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Later ging hij als theoriedocent aan de slag bij het Utrechts Conservatorium, waar hij tot 2010 werkzaam was. Momenteel is Jaap Zwart als docent verbonden aan het conservatorium van Amsterdam in de vakken theorie, improvisatie en analytisch studeren. Tevens is hij verbonden aan de vakgroep voor hoofdvak theorie.

Jaap Zwart bespeelt het Hinsz-orgel van de Bovenkerk in Kampen

Naast zijn werkzaamheden als docent is Jaap Zwart ook actief als concert- en kerkorganist. Hij geeft jaarlijks vele concerten in Nederland en laat tijdens deze concerten blijken een breed repertoire uit te kunnen voeren: van oude muziek tot aan het romantische repertoire. Als kerkorganist is Jaap Zwart verbonden aan de Grote of Andreaskerk in Hattem, Grote Kerk in Harderwijk, Zuiderkerk in Zwolle en begeleidt regelmatig diensten op het Schnitger-orgel van de Grote of St. Michaëlskerk in Zwolle. Jaap Zwart is verder een veelgevraagd begeleider, dirigeert zo nu en dan koren en is actief als pianist. Hij speelde onder meer de koorfantasie van Beethoven op piano in het Concertgebouw in Amsterdam.

 

Tevens heeft Jaap Zwart meerdere cd’s gemaakt, voor meer informatie hierover zie de website: www.jaapzwart.nl

 

Wie is Heiko ter Schegget:

Heiko ter Schegget(1958) studeerde blokfluit aan het Utrechts Conservatorium bij Leo Meilink en Marion Verbruggen. In 1981 sloot hij deze studie af met het examen solospel. Als solist concerteert hij regelmatig in Europa, Amerika, Japan en Israël. Tevens treedt hij op met ensembles en orkesten zoals “The Amsterdam Baroque Orchestra” en “de Nederlandse Bachvereniging”. Hij werkte mee aan vele CD producties, o.a. de opnames van de complete Bach cantates o.l.v. Ton Koopman. Samen met Zvi Meniker (klavecimbel) nam hij in 1995 zijn eerste solo CD op met werken van J. S. Bach, in 1998 volgde een CD met Nederlandse barokmuziek met het Trio de l’Oustal (met Mieneke van der Velden, viola da gamba en Zvi Meniker, klavecimbel).

Uit vele delen van de wereld komen studenten naar het Utrechts Conservatorium, waar hij hoofdvak blokfluit en kamermuziek doceert, om bij hem te studeren. Tevens is hij een veelgevraagd docent voor cursussen en masterclasses, ondermeer in Duitsland, Frankrijk, Portugal, Tsjechië, Japan en Israël.

Naast zijn werkzaamheden als speler en leraar houdt Heiko ter Schegget zich intensief bezig met de bouw van blokfluiten naar historische voorbeelden.